Vilken är din inredningsstil??

Det finns en rad olika inredningsstilar och kanske vet man inte riktigt vad det är man är ute efter.

Personligen gilar jag att blanda gammalt och nytt, den senaste tiden efter en del renovering har det dock kommit in en del nytt, men jag har ändå velat ha kvar en del gamla möbler för käsnlans skull.

Tidigare har jag haft lite svårt för att blanda olika färger på böblerna, idag har jag mestadels vita möbler, men har mitt ibland detta ett mörkbrunt matsalsbord.

Men det är ingen som säger hur man ska ha det hemma, det är bara att inreda efter eget tycke och blanda precis vad man vill, MEN jag måste säga att jag håller med Simon och Tomas.. fulfuru går INTE att ha =)

Jag har radat upp några exempel på stilar här, följ någon av dem eller varför inte mixa?

Jugend (sekelskiftet)

En stilart som kan sägas vara ett samlingsbegrepp för en rad olika stiluttryck som uppkom på olika platser, främst i Belgien, Österrike och i Catalonien i Spanien. Stilen uppfattades som en brytning med traditionell formuppfattning. Stilen har mycket slingrande linjer, blom- och växtmotiv. Även japanska och asiatiska drag märks liksom drag av nationalromantik.



Art deco (20-tal)
Stilen sträcker sig från 20-talet till sent 30-tal. Direkt översatt från franskan betyder "art deco" dekorativ konst. Bakom oss ligger kriget och framtiden ser ljus ut. Massmarknad och masskonsument blir en ny företeelse. Samhället elektrifieras. Det moderna samhället har kommit. Art deco kan sägas vara en protest mot massproduktionen och istället ville man lyfta fram den artistiska förmågan i konsten, designen och inredningen. Populära motiv hämtades från Orienten och det antika Grekland och Rom.
Inredning i art deco, präglades av sicksack-mönster och blixtar, gemometriska motiv, enfärgade tyger eller tapeter. Golven var ofta parkettgolv, linoleumgolv i abstrakta mönster eller svartvit-rutig vinyl. Kvinnofigurer användes i lampdesign, lampor i krom var populärt. Färger som var vanliga var silver, svart, krom, gult och rött. I sovrum och vardagsrum lite mer dämpade färger i beige och grönt.

Lantligt
De flesta av oss har en längtan till landet, till det som var förr. Naturen ger oss lugn och ro, vem tänker inte på ett öppet sommarfönster med en blomsteräng utanför? Blommor är en given detalj i den lantliga inredningen. Trä är ett givet material, både vad gäller golv, väggar och möbler. Givetvis passar antika möbler eller nygjorda kopior. Men kom ihåg att handgjorda möbler/detaljer passar bäst, bättre lite slitet och använt än skinande nytt och fläckfritt. Långa tjocka gardiner vars funktion är att hålla kylan borta förstås, liksom filtar och kuddar framför en mysig kamin eller öppen spis. Färgerna kommer från naturen, mjuka jordnära toner blandas med växtliga gröna nyanser. Blomstermotiv på textiler och tapeter, liksom rutor och randigt. Köket är husets hjärta med målande paneler och vitrindörrar, och med det stora matbordet i centrum.

Här kan du hitta produkter för att passa stilen: Dansk lantlig design

Shabbychic
Vitt, vitt vitt, det är nyckelorden! Antika möbler med lätt avskavd yta, lite nött och slitet. Tänk snittblommor, stora pastellfärgade rosor och pioner! Mycket kvinnlig inredning i vita och ljusa pastellfärger. Men även "rostiga" inredningsdetaljer som för tankarna till lantlig fransk inredning. Fynda från loppmarknader, det andra kasserat är som mest intressant för en "shabbychic". Stilen kommer från England med inspiration även från USA och Frankrike.
Inspirerande bloggar hittar du på Annas hus på landet, Himla rum, Shabbychic.nu

Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)






»
»
»

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!